Sidhuvud Till Strömsunds kommuns startsida

|  Om webbplatsen  |  Felanmälan  |  Kontakt  |  A - Ö  |  Translate |

29 mars 2017

Förpacknings- och tidningsinsamling

Återvinningsstationer

Rengör, separera, platta till och sortera dina förpackningar och lämna dem på återvinningsstationen istället för att slänga dem i avfallspåsen. Då är du med och skapar ett miljömässigt hållbart samhälle för framtiden.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som har ansvar för återvinningsstationerna. Det betyder att det är FTI som ansvarar för tömning, städning och snöröjning på återvinningsstationerna.

En återvinningsstation är obemannad och här kan du lämna använda förpackningar av plast, metall, glas, kartong och tidningar, några exempel:

Plast

Exempelvis burkar, dunkar, flaskor, små hinkar, bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, innerpåsar i till exempel müslipaket. Mjuka och hårda förpackningar läggs i samma behållare.

Papper

Exempelvis pasta- och cornflakespaket, mjölk- och juicepaket, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellådor till tv, stereo, möbler, omslag till bokklubbsböcker.

Metall

Exempelvis konserv-och sprayburkar (tomma), tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie och formar, urskrapade och torra målarburkar. Värmeljuskopparna lämnas inte här utan på återvinningscentralen som metallskrot.

Glas

Exempelvis flaskor och burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget. Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig.

Tidningar och returpapper

Exempelvis dags- och veckotidningar, magasin, reklamblad, kataloger, broschyrer, skriv- och ritpapper. Kuvert slängs som hushållsavfall.

Läs sorteringsguiden på FTI:s hemsida för att få hjälp om du är osäker på hur du ska sortera:
Sorteringsguide från A-Ölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns återvinningsstationerna

Strömsund

OK/Q8 samt Bilbolaget

Norråker

Preem

Hoting

Folkets Hus, Parkgatan 1

Kyrktåsjö

ICA Nära

Hammerdal

Nedanför hembygdsgården

Sikås

Sikås Bua

Gäddede

Gamla Kommunförrådet

Gubbhögen

Flåsjöbua

Backe

Hälsocentralen

Jormvattnet

Jormboden *

Rossön

Gamla flottningsverkstaden

Stora Blåsjön

ICA Blåsjöfjäll *

Lidsjöberg

Stationerna med * är ej fullvärdiga vilket betyder att här lämnas endast glas och papper.

Regler för återvinning

Grundregeln för alla förpackningar som lämnas för återvinning är att de ska vara tomma och fria från mat och kladd. Det är dels en hygienfråga men det påverkar även återvinningsprocessen negativt om förpackningarna är smutsiga. Det enklaste sättet att få en plastfolie/film ren är att torka av den med ett hushållspapper.

Du ska tömma ut din påse med plastförpackningar i behållaren. Förpackningarna ska eftersorteras ännu en gång innan de återvinns, därför behöver de ligga lösa.

Obs!

  • Plastsaker (exempelvis möbler och leksaker), som inte är förpackningar, lämnas som hushålls- eller grovavfall på återvinningscentralen.
  • Plastflaskor med pant lämnar du till butiker.

Har du synpunkter

på skötseln av återvinningsstationen eller frågor om insamling och återvinning av förpackningar och tidningar ska du kontakta Förpacknings- och tidningsinsamlingens kundtjänst 0200-88 03 11 eller besök deras webbplats: www.ftiab.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Här kan du också se när när återvinningsstationerna blivit tömda och städade.

Kontakt
  • Förpacknings- och tidningsinsamlingen
  • 0200-88 03 11
Förpacknings- och tidningsinsamlingens logga och länk till hemsida
0200-88 03 11

© Strömsunds kommun – Box 500 – 833 24 Strömsund – telefon 0670-161 00  – stromsunds.kommun@stromsund.se  
Organisationsnummer: 212000-2486 – Om webbplatsenLogga in