Sidhuvud Till Strömsunds kommuns startsida

|  Om webbplatsen  |  Felanmälan  |  Kontakt  |  A - Ö  |  Translate |

30 mars 2017
Amundsen Race.

Så här vackra omgivningar väntar för deltagarna i Amundsen Race som startar 25 februari. På bilden syns Silvia Furtwängler från Tyskland. Hon är även i år anmäld med ett spann med tolv hundar. Foto: Poulsen Photo

Pressmeddelande från Strömsunds kommun 2017-02-22

Amundsen Race välkomnar deltagare från hela världen

Lördagen 25 februari startar åttonde upplagan av långdistanstävlingen Amundsen Race för draghundar.
– Många reser mer än 3 500 kilometer för att komma till vår region för att träna och köra långdistanstävlingar som Amundsen Race, säger chairman Pernilla West inför tävlingarna.

Amundsen Race är en välkänd tävling i draghundskretsar. Lördagen 25 februari klockan 11.00 startar den åttonde upplagan i Storåbränna. Tävlingen tar deltagarna på en 300 kilometer lång tur genom en del av den fantastiska fjällvärlden väster om Strömsund. Under hela fredagen sker veterinärbesiktning och incheckning i Strömsund.

– Den som är nyfiken kan komma till Näsviken och Strömsunds MC:s klubblokaler bakom OKQ8 och titta, säger chairman Pernilla West.

Deltagare från hela världen

De 25 deltagande spannen är bland annat från Frankrike, Belgien, Schweiz, Holland, Tyskland och de nordiska länderna. Många reser mer än 3 500 kilometer för att komma till vår region för att träna och köra långdistanstävlingar som Amundsen Race.

Under lördag och söndag passerar spannen in och ut på checkpointen som ligger i anslutning till hotell Big River Camp i Storåbränna. Där har publiken möjlighet att se hur förarna pysslar om sina hundar, ger mat och vilar inför nästa etapp i tävlingen. Genom GPS tracking går det att följa tävlingen direkt.

– Vi räknar med att vinnande spann går i mål runt klockan fyra eller fem på söndag eftermiddag. Sedan fortsätter målgångarna hela kvällen och under natten mot måndag, säger Pernilla West.

Många timmars träning

Inför en långdistanstävling är det inte onormalt att hundarna har upp mot 3 000 kilometers träning i kroppen. Det går att jämföra med människor som springer maraton eller är ultradistanslöpare. Det ligger alltså många timmars hårt arbete innan hundarna står på startlinjen.

Strömsunds kommun har ett marknadsföringsavtal med Amundsen Race.

– För oss som bor här är den vackra naturen och alla möjligheter den ger en del av vår vardag. Därför känns det naturligt att få visa upp miljön även för omvärlden och sätta Strömsund och regionen på kartan, säger kommunalrådet Susanne Hansson.

Mer information på Amundsen Races webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Amundsen Race på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Mer information
Chairman Pernilla West, 073-049 07 46

© Strömsunds kommun – Box 500 – 833 24 Strömsund – telefon 0670-161 00  – stromsunds.kommun@stromsund.se  
Organisationsnummer: 212000-2486 – Om webbplatsenLogga in