Sidhuvud Till Strömsunds kommuns startsida

|  Om webbplatsen  |  Felanmälan  |  Kontakt  |  A - Ö  |  Translate |

30 mars 2017
Invigningen av Saga.

Invigningen av Saga var välbesökt och bjöd på både bubbel och snittar.

Summering av välbesökt Kulturvecka

Vecka sex arrangerade vi årets Kulturvecka i Strömsunds kommun. Evenemangen var välbesökta och nådde många av kommunens invånare.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger kultursamordnaren Marie Haglund.

Kulturveckan invigdes med nyöppning av Saga på riktigt ”galavis”. Röda mattan var utrullad och snittar och bubbel ledde in till ett fint program där politikerna Susanne Hansson, Göran Bergström och Lena Johansson invigningstalade. Konferencier för eftermiddagen var Lars ”Fille” Strömqvist från Garvsyra. Musikföreningen bjöd på musik och Torgny ”Kingen” Karlsson underhöll.

Många olika aktiviteter

Veckan bjöd på många olika aktiviteter, exempelvis bio ”Tjuvjägarna” med regissörsbesök av John Tornblad, kulturskolan både i Hammerdal och Hoting hade programpunkter, en heldag med temat Mänskliga rättigheter lockade många deltagare samt föreläsningen av Fahrad Khaghani på temat interkulturell kommunikation. Bandet MERI från Birkas folkhögskola spelade i Pelarn på Saga där en av förskolorna i Strömsund kom och dansade till fiol och bongotrumma.

Samiska inslag

Den samiska kulturen var väl representerad och tjuvstartade redan på torsdagen 2 februari med en välbesökt föreläsning på biblioteket med Ewa Ljungdahl. I Gäddede föreläste Thure och Ingrid Åhrén om den samiska kulturen i samverkan med Tillväxt Frostviken.

För äldreomsorgen anordnades en trevlig stund i torvkåtan. Där berättade Sakka Nejne bland annat om den kvinnliga förebilden Elsa Laula Renberg som för 100 år sedan var en av drivkrafterna bakom det första samiska gemensamma landsmötet i Trondheim – anledningen till att den samiska nationaldagen är just 6 februari. Gäddede fick även avsluta veckan med konsert med Sara Ajnnak, föreläsning med Anna-Lill Drugge och filmvisning – innan den offentliga premiären – av filmen Sameblod.

”Väldigt nöjda”

– I runda slängar fick över 770 personer ta del av utbudet för Kulturveckan, vilket är ett resultat som vi kan vara väldigt nöjda med. Vi har haft programpunkter från Gäddede till Hoting, Strömsund och Hammerdal, via Tullingsås. Vi har nått äldre, yngre, olika nationaliteter och kulturer via olika konstformer så som berättande, musik, utställning, film, handarbete och mat, säger kultursamordnaren Marie Haglund.

Sakka Nejne i torvkåtan.

Sakka Nejne berättade om den kvinnliga förebilden Elsa Laula Renberg i torvkåtan i Strömsund.

Bandet Meri.

Bandet MERI uppträdde med sin musik.

© Strömsunds kommun – Box 500 – 833 24 Strömsund – telefon 0670-161 00  – stromsunds.kommun@stromsund.se  
Organisationsnummer: 212000-2486 – Om webbplatsenLogga in