Sidhuvud Till Strömsunds kommuns startsida

|  Om webbplatsen  |  Felanmälan  |  Kontakt  |  A - Ö  |  Translate |

30 mars 2017

Fiske

Grillning av nyfångade rödingar vid fjälltjärnen

Foto: Per Trostemo

Jakt- och fisketraditionen är stark här i Strömsund. Det är kanske inte så konstigt eftersom det finns gott om mat i vår vildmark. Här finns populärt fjällfiske, de stora sjöarna och fiske i skogslandet.

Gillar du att sportfiska har du kommit rätt oavsett om du föredrar spinnfiske, fluga, trolling eller vinterfiske. Fisket i vårt område är sällsamt och kanske det bästa fjällfiske som finns med öring och röding. Längre från fjällen ökar inslaget av gädda, abborre, harr och sik. I kommunen finns flera fiskecamper där du kan ägna dig åt fisket, men också jakt, svampplockning och vandring.

Äntligen kan vi erbjuda ett gemensamt fiskekort "Frostvikenkortet

Populärt fjällfiske

Frostvikens fjällvärld ligger högst uppe på Jämtlands tak, och det är inte bara rent geografiskt som Frostviken är på toppen av Jämtland - sportfisket är bland det bästa som finns i våra fjäll. 

Ädelfisk - öring och röding

I vattendragen finns bara ädelfisk - öring och röding! På renbetesfjällen och i förfjällslandskapet finns massor av goda fiskevatten - sjöar, tjärnar, strömmar, åar och bäckar. 
Allra längst i norr, nära "treriksröset" där Norge, Lappland och Jämtland möts ligger högfjällsområdet kring Stekenjokk. Här har fjällen klätt sig i sin vackraste skrud, vävd av Norges skarpskurna tinnar, Lapplands djärva linjer och Jämtlands mjukt böljande fjälltäcke. Och överallt blänker det av vatten, fiskrika vatten...  

De stora sjöarna

På sin långa väg från fjäll till kust stannar älvarna upp för att vila sig en stund i skogslandets famntag. Här vidgar sig älvdalarna och bildar långsträckta, stora sjöar - lättillgängliga och fiskrika vatten. Här finns ett fiske för både finsmakaren och slömetaren.

Längs Ströms Vattudal ligger ett pärlband av stora sjöar, och längre österut öppnar sig Flåsjöns och Tåsjöns vattenvidder. Det luktar storöring, monstergäddor och kilosabborrar lång väg...

Vildmarkssjöar

Längst i nordväst i de övre delarna av Ströms Vattudal har älvarna skurit sig djupt ner bland fjäll och höga berg. Här finns en rad intressanta sjöar, ovanför Gäddede med enbart öring och röding.

Storöringens rike

Längre ner i systemet ansluter sig harr sik, abborre och gädda. Här blir dessutom öringen ännu mer storvuxen - i Ströms Vattudal härskar Bågedeöringen, vårt lands kanske finaste stam av insjööring. Når vikter på uppåt 15 kilo. 
Storöring och gädda fiskas med fördel med wobbler och stora skeddrag. Antingen från land eller genom att ro drag eller "trolla" (då används båt med utombordsmotor).  

Fiske i skogslandet

Öster om Frostvikens och Hotagens fjällvärld utbreder sig milsvida skogar. Bland blånande berg ligger glittrande småsjöar och svartblänkande tjärnögon, forsande bäckar och ringlande åar. 

Många ädelfiskvatten

Nära fjällens krans är det öringen och rödingen som huserar i vattendragen. Här kan man ha ett härligt fiske i en vildmarksmiljö som slår det mesta.

Flugfiske, mete och spinn

Ju mer man avlägsnar sig från fjällkedjan, desto vanligare blir det med harr, sik, abborre och gädda i vattendragen. Här finns härliga metarsjöar, fina spinnfiskevatten där storgäddan lurar, flugfiskeströmmar med grov harr och öring, skogsbäckar och åar med ettriga, rubinrödprickiga bäcköringar. Här finns bad- och familjefiskevänliga sjöar med sandstränder och vassvikar, handikappanpassade put-and-takevatten, fiskevatten mitt i kulturlandskapet med möjligheter att komma ortsbefolkningen in på livet och alla möjliga upplevelser.

Fiskereportagelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Fiske i Gierkiejaevrien, Stensjöns vattensystem, och Gransjöån

Gränslöst fiske

De nordöstra delarna av Strömsunds kommun ligger i landskapet Ångermanland, ett skogsrike där sportfiskaren sannerligen inte behöver söka länge för att hitta verkliga "pärlor".

Fiskeinformation

Strömsund: Turistinformation 0670-164 00
Frostviken: Turistinformation 0672-105 00
Hoting: Infopoint/Campingen 0671-102 48, Bygdens Framtid 0671-108 20  
Norråker: Övre Tåsjödalens Framtidsförening 0671-300 74

Sommartid även:
Rossön: Infopoint 0624-201 19
Backe: Infopoint 0624-101 69

© Strömsunds kommun – Box 500 – 833 24 Strömsund – telefon 0670-161 00  – stromsunds.kommun@stromsund.se  
Organisationsnummer: 212000-2486 – Om webbplatsenLogga in