| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Bio - Dunderklumpen


Biograf Vågen, Folkets hus, Strömsund

I år firar Dunderklumpen 50 år och det firar vi med gratis filmvisning klockan 15.00 i vår biosalong på Strömsunds Folkets hus.

I denna klassiska familjepärla möter vi Dunderklumpen som känner sig ensam och blåser liv i några leksaker en midsommarkväll. Tillsammans med En-Dum-En, nallen Pellegnillot, lejonet Lejonel och Dockan och en skattkista ger han sig iväg ut i de jämtska fjällen. Men Jens hör dockornas rop och tar upp jakten på Dunderklumpen tillsammans med sin far Beppe. Det blir ett sagolikt äventyr med en blandning av naturmystik och magi och vemodiga excentriska karaktärer; en filmsaga som på ett unikt sätt låter tecknade figurer möta verkligheten i en tidlös berättelse.


Filmen bygger på en sagobok av Beppe Wolgers som också spelar en av filmens huvudroller och som tillsammans med animatören Per Åhlin skapat denna lekfulla barnfilmsklassiker som drog stor publik till biograferna vid premiären hösten 1974 efter fyra års arbete med omkring 200 000 teckningar och som sedan dess älskats av generationer.


I övriga roller ser vi Beppes son Jens Wolgers, Kerstin Wolgers och Camilla Wolgers och som röster hör vi bland andra Halvar Björk, Håkan Serner, Gösta Ekman, Hans Alfredson och Toots Thielemans som också står för den oförglömliga musiken i filmen.

 

Animationerna till denna en av våra största barnfilmsklassiker gjordes i Skåne medan filmen spelades in i Jämtland. Med avancerad teknik på ett laboratorium i London mixades detta ihop. Vid premiären 26 september 1974 på Sagabiografen i Strömsund höll Per Åhlin ett tacktal där han formulerade: Film är vanligen ett lagarbete. Dunderklumpen har varit det i exceptionellt hög grad. (…) Jag tror inte att jag någonsin igen får uppleva en sådan hängivenhet inför en uppgift.


Efter Dunderklumpen fortsatte Per Åhlin att göra animerad familjefilm med sin personliga prägel. I ett nedlagt sockerbruk på en leråker utanför Malmö skaffade han sig en studio för sitt bolag Pennfilm där många ytterligare tidlösa klassiker kom att skapas. Bland verken kan nämnas Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, Alfons Åberg och Resan till Melonia. För Dunderklumpen belönades Åhlin med en Guldbagge med motiveringen: för hans djupt självständiga animation och vid guldbaggegalan 2006 tilldelades han Guldspiran för sina insatser inom den svenska barnfilmen. 1 maj i år meddelades att Per Åhlin lämnat jordelivet.


Animerad familjefilm, Barnfilm

1 tim 37 min | Barntillåten

Biograf Vågen

Söndag 29 september kl 15:00


Välkomna!

Övrig information

Prisinformation

Fritt inträde


Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: