| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Geologiska trädgården

Myrgatan, Strömsund • Område: Strömsund

Kategori: Övriga sevärdheter

Strömsund geologiska trädgård ligger mitt i samhället, granne med Hjalmar Strömerskolan och simhallen, inte långt från affärerna på Storgatan. Fem ståtliga pelaraspar visar vägen. Den lilla trädgården är öppen för alla och gratis.

Välkommen in under svamphatten på ”Fjällskivlingen”. Här finns texttavlor med bilder lämpliga att börja med före en rundvandring. Traktens geologi visas på kartor. Skisser över jorden i tvärsnitt samt vår fjällkedjas historia presenteras.


Ute i trädgården finns tre cirklar där traktens geologiska bergarter sorteras efter hur de bildats, A–C samt en cirkel D med ekonomiska bergarter. Runt alla cirklarna finns skyltade trädgårdsväxter för rabatter och stenpartier. Giftiga växter vi bör känna till har en särskild plats. Örtagården är liten men intressant!


En avdelning visar något av våra vanliga växter på myrar och fjäll. Vilda landsvägsväxter finns under gärdesgården. Fler ängsväxter skyltas på rullstensåsen och vid torvtaket.


Glasmontern används när mindre geologiska föremål ska visas. En fin fossil är den 500 000 000 år gamla Trilobiten som hittats i kalksten här i Strömsund!


Torvtaket vill inspirera till att tekniken fortlever, torv från ett dike! Under svampen blandas kalkstenar med geologins yngsta bildningar, torvblock. Geologin avgör vilka växter vi får se!

Granit, Gnejs och Glimmer

Det är inte någon överdrift att kalla Strömsunds kommun för vidsträckt, alla utom fem andra kommuner i norr bleknar vid jämförelsen. 106 kvadratmil, det är en bra bit av kartan det! Strömsund är speciell på andra sätt också, geologin är till exempel värd att lyftas fram. Den har en enorm spännvidd, här finns allt från fjäll till urberg. Det är nästan bara krita som saknas.


Just det tog läraren Ingemar Grawé fäste på när han började anlägga Strömsunds geologiska trädgård. Många av stenarna har han själv burit i ryggsäcken, marmor från Bjurälven, glimmer från Väktarmon och malm från Stekenjokk. Ibland var han dock tvungen att ta traktorn till hjälp, granitblocken från Ulriksfors väger nära nog två ton.


Runt omkring bergarterna finns en rik grönska som ger många upplevelser för ögat och luktsinnet. Men faktum är att det också finns stenar som doftar. Alunskiffer som du hittar bland de andra så kallade lagrade bergarterna luktar fotogen när den blir varm. Förr användes den bland annat för att få fart på värmen i ugn och kamin och fick så namnet eldsten.

Gurkört, Gullviva och Gråbo

På ett område som inte är större än en vanlig villaträdgård hittar du flera hundra olika växter. I dammen finns bland annat kabbeleka, pilblad och hästsvans. Och i avdelningen med fjällväxter hittar du den snälla fjällnässlan som inte bränns ett endaste dugg.


Ovanliga prydnadsväxter som dillpion och dubbelnäva har sin givna plats i trädgården liksom gullviva, vallmo och andra kändisar.


I örtgården blommar gurkört samtidigt som timjan och mynta sprider sin väldoft. Men även en del ogräs ryms bland kryddorna. Du som är pollenallergiker kanske känner igen gråbo från familjen malört. Den livskraftiga maskrosen är däremot mer nyttig än farlig. De allra spädaste bladen kan man både lägga i salladen och i grytan. Själva roten lär lindra reumatism och aptitlöshet. Även roten från den resliga libbstickan är bra mot reumatism. Till matlagningen är det dock de smakrika bladen som gäller. Och har du problem med löss eller onda makter är libbstickan den rätta örten.

Om geologiska trädgården

Trädgården anlades av Ingemar Grawé under hans tid som biologilärare på Hjalmar Strömerskolan. Tanken var att skapa en trädgård både för kunskap och njutning. De allra första träden som ramar in trädgården planterades 1972 av Ingemar och hans elever och sedan dess har växter och bergarter kommit till allt eftersom. Det mesta av kommunens intressanta geologi finns representerad här.


Strömsunds kommun äger trädgården men det är medlemmarna i Strömsunds trädgårdsförening som rensar ogräs och sköter allt annat praktiskt. Om du vill bli medlem i föreningen eller om du bara vill veta mera om något i trädgården kan du vända dig till Strömund turistinformation.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Strömsunds turistinformation, 0670-164 00


Faciliteter och service

Barnvänligt

 

Information om tillgänglighet

Skylt Geologiska trädgården

Geologiska trädgården ligger i centrala Strömsund.

Vallmo

Stanna till och njut av dofterna en sensommarkväll eller ta med dig picknickkorgen hit en solig högsommardag.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: