Lyssna på sidan Lyssna
Två kvinnliga fysioterapeuter i röda arbetskläder.

På kontoret i Hoting demonstrerar arbetskamraterna Ulrika och Isabelle ett av sina arbetsredskap. Det är en goniometer som används för att mäta ledrörlighet.

Publicerad:

Augusti: Fysioterapeuterna får vardagen att fungera

Ulrika Allberg och Isabelle Skoglund jobbar inom kommunal hemsjukvård och utför ett viktigt arbete som ökar livskvaliteten för personerna de hjälper.
– Det är väldigt varierande och givande, säger Isabelle Skoglund.

Fysioterapeuter arbetar både förebyggande och hälsofrämjande med fysisk aktivitet och rörelse, men också med rehabilitering och habilitering vid skada och sjukdom. Det kan exempelvis röra sig om smärta, stelhet, muskelsvaghet, andningsproblem och psykisk ohälsa. Arbetet sker ofta i team med till exempel läkare, arbetsterapeut och sjuksköterska.

Trivs med yrket

Isabelle tog sin examen 2023 och kommer ursprungligen från Dorotea men bor nu i Umeå och veckopendlar till arbetet. Hon trivs i rollen som fysioterapeut.

– Jag lockades av att yrket kändes intressant. Man får träffa människor vilket är givande. Ett möte är inte det andra likt och vi samarbetar med andra yrkesgrupper kring individen, säger hon.

Hjälper och stöttar varandra

Under en arbetsdag blir det en del bilkörning till personer runt om i kommunen. Ulrika från Strömsund har många år inom yrket och bidrar med erfarenhet och rutin.


– Det är jättebra att vi har olika bakgrund, vi hjälper och stöttar varandra och kan bolla de utmaningar vi ställs inför. Vi anpassar insatserna efter varje individs behov. Vi jobbar mycket med problemlösning och samverkar med exempelvis hemtjänstpersonal för att insatserna ska fungera och underlätta i personens vardag, säger Ulrika.

Breda kunskaper

Att få till träning i vardagen är viktigt för att fysioterapeuternas insatser ska ge resultat.

– Där är viljan och drivet hos varje individ avgörande. Det är något vi också jobbar med under våra besök. Jag gillar variationen i arbetet och att vi behöver ha en bredd i våra kunskaper, säger Ulrika Allberg och får medhåll av Isabelle Skoglund.

65 olika yrkesgrupper

Medarbetarna på kansliet tillhör en av ungefär 65 olika yrkesgrupper i vår kommun. Det är en stor bredd vilket innebär att det finns många skilda karriärval och möjligheter för den som vill jobba i kommunal verksamhet. Välkommen till oss!

Se våra lediga tjänster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: