Pressmeddelande • Publicerad:
Kommunen får 8,2 miljoner av Arvsfonden till projektet ”Strömsund mot extremism”
Syftet med projektet är att främja inkludering och demokrati, samt stärka ungas motståndskraft mot polarisering och radikalisering i Strömsund.
– Vi är mycket glada över möjligheten att tillsammans med andra aktörer få arbeta med de här viktiga frågorna, säger Elisabeth Lindholm, enhetschef på Resurscentrum och projektansvarig.
Projektet ska pågå i tre år och målgruppen är unga mellan 12 och 25 år, med fokus på de i högstadie- och gymnasieålder. I projektet ska kommunen utgå från ett arbetssätt utvecklat i Malmö. Genom olika lokala samverkansformer med civila och offentliga aktörer ska man anpassa och vidareutveckla arbetssättet så att det passar i vårt glesbygdsområde.
Skapa bra förutsättningar för ungdomar
– Att engagera våra unga och öka deras delaktighet i samhället är om möjligt än viktigare idag än tidigare. I det här projektet kommer olika verksamheter att kunna lära av varandra för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ungdomar i vår kommun, säger Elisabeth Lindholm.
Ta fram material och metod
Målet är att ta fram material och metod som är anpassat efter lokala förutsättningar och som inkluderar alla ungdomar samt vårdnadshavare. Projektet ska testa och utforma studiecirklar, föreläsningar och digitala utbildningar kopplat till värdegrundsfrågor och destruktiva normbrytande beteenden.
Mer information
Elisabeth Lindholm, enhetschef Resurscentrum samt projektansvarig, 0670-161 67
Bakgrund
Sedan 2022 har Strömsunds kommun en strategi mot radikalisering och våldsbejakande extremism. 2023 utsågs kommunen till Årets förebyggare av våldbejakande extremism av CVE. Vi ser ett fortsatt behov av mer förebyggande arbete och att motverka riskfaktorer kopplade till radikalisering och våldsbejakande extremism.
- Innehållsansvarig: Elisabeth Lindholm
Senast ändrad/granskad: