Publicerad:
Naturvårdsverkets tips till vedeldare
Genom att elda rätt minskar du utsläpp av hälsofarliga luftföroreningar. Det är bra både för känsliga personer, som barn, äldre och astmatiker samt för klimatet. Att följa Naturvårdsverkets riktade råd är dessutom bättre för plånboken!
- Elda med ved och inget annat. Eldning av sopor, plast, impregnerat virke och liknande ger utsläpp av giftiga ämnen och är inte tillåtet.
- Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna i ett år. Det gör veden lagom torr.
- Den ved du tagit in bör användas inom några veckor. Annars är den för torr och brinner upp för fort. Det gör att den ger mindre värme och utsläppen av föroreningar blir högre.
- Använd tändmedel. Det får bra fart på elden och minimerar utsläppen. Exempel på tändmedel är tändpåsar, bricketter, tändblock och fint huggna vedträn.
- Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Börja med större vedträn underst och mindre ovanpå, korslägg veden och lägg tändmedel under de översta vedträna. Genom att tända i toppen blir det bäst förbränning och minst föroreningar.
- Se till att det är bra lufttillförsel. Låt luckan stå lite öppen tills elden tagit sig. Stäng sedan luckan men ha spjället öppet.
- Påfyllning av ved. Lägg in två till tre vedträn i kors om du vill hålla brasan igång när veden brunnit upp och en glödeld bildats.
- Kolla röken. Förbränningen är bra om det är en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Du kan också gå ut och titta på röken, om den inte syns så eldar du på ett bra sätt. Gulaktig, svart eller grå rök är ett tecken på mycket luftföroreningar.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
-
Miljö- och byggavdelningen
0670-161 00
Dela denna sida:
- Innehållsansvarig: Erik Casselbrant
Senast ändrad/granskad: