
Samverkan, både inom den egna organisationen och med andra, är en viktig del i krishanteringen.
Publicerad:
April: Hur arbetar kommunen vid en kris?
Kommunen har riktlinjer och rutiner för hur vi ska arbeta och organisera oss under en kris eller extraordinär händelse. Vi utgår från principerna ansvar, likhet och närhet. Om krisen är omfattande går kommunen upp i så kallat stabsläge för att samverka och hantera den på bästa sätt.
Det svenska krishanteringssystemet har tre grundprinciper som vi arbetar utifrån under en kris:
- Ansvar – den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden, gör det också i en krissituation.
- Likhet – våra samhällsfunktioner ska så långt som möjligt fungera på samma sätt som vid normala förhållande.
- Närhet – en kris ska hanteras där den inträffar och av de närmast berörda och ansvariga. Det är först om de lokala resurserna inte räcker till, som det blir det aktuellt med statliga och regionala insatser.
Rutiner för hur kommunen ska arbeta
Vid en samhällsstörning eller vid förhöjd beredskap finns rutiner för hur den kommunala krisledningen ska arbeta. Våra förvaltningar och kommunala bolag gör risk- och sårbarhetsanalyser och planerar för att hantera oförutsedda händelser inom sitt ansvarsområde. Genom omvärldsbevakning ser vi till att försöka ligga steget före krisen.
Kommunens krisledningsorganisation
Här följer en kort beskrivning av de funktioner som kan bli inblandade i hanteringen av en kris i vår kommun.
Tjänsteperson i beredskap, TIB
Kommunen har en tjänsteperson i beredskap, TIB. Det är en funktion som kan nås dygnet runt, året runt och som ska initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser.
Krisledningsgrupp
Hela eller delar av kommunens koncernledning fungerar som krisledningsgrupp och beslutsfattare vid händelser som kräver samordning och inte kan hanteras enbart i berörd verksamhet.
Krisledningsstab
Vid allvarligare händelser kan kommunen besluta att gå upp i stabsläge och aktivera en krisledningsstab som tar fram underlag till krisledningsgruppen att fatta beslut om. Staben består av olika grupper med nyckelfunktioner beroende på vad det är för typ av händelse.
Under corona-pandemin arbetade kommunen i stabsläge under en längre period.
Krisledningsnämnd
Kommunstyrelsens arbetsutskott är krisledningsnämnd i Strömsunds kommun. De kan ta beslut om att en händelse är så allvarlig att den är extraordinär och att krisledningsnämnden ska aktiveras. I en sådan situation kan nämnden ta över andra nämnders befogenheter och beslutsrätt för att kunna hantera händelsen.
Samverkan med andra
Samverkan med andra är en viktig del i hanteringen av en kris. Kommunen kan till exempel samverka med myndigheter, företag, organisationer och andra kommuner i länet. Vi ingår i olika samverkansgrupper för att på bästa sätt kunna hantera olika samhällsstörningar.
Kommunikation i kris
Vid en kris eller större samhällsstörning är det viktigt att medborgarna får tillgång till korrekt information från pålitliga källor. Vårt kommunikationsarbete är därför en mycket viktig del i hanteringen av en kris.
Krig och höjd beredskap
Regeringen kan besluta om höjd beredskap. Vid höjd beredskap kan andra lagar användas vid sidan av dem som gäller i fredstid. Höjd beredskap innebär också att bland annat kommuner och statliga myndigheter måste anpassa sin organisation och verksamhet till särskilda krav som då gäller.

Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta gärna
-
Richard Persson
Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
0670-169 74
- Innehållsansvarig: Peter Jemtbring
Senast ändrad/granskad: