Lyssna på sidan Lyssna
Två män sitter vid ett bord och tittar i broschyrer.

Utbildning pågår! Bland annat fick deltagarna titta i olika broschyrer och på webbsidor.

Publicerad:

Personal inom äldreomsorg fick utbildning om urfolket samer och minoritetslagstiftningen

Under fem tillfällen har personal inom äldreomsorgen och hemtjänsten fått utbildning om minoritetslagstiftningen, urfolket samer och vad de har rätt till i Strömsund som är en samisk förvaltningskommun.

Det var i samarbete med Henning Åhrén, enhetschef för äldreomsorg i Backe/Rossön, som Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare i Strömsunds kommun, kom till Älvgården fem torsdagar för att utbilda och svara på frågor.

Bred information

Personalen fick information om en mängd ämnen: Hur det fungerar med statsbidraget som kommunen får varje år, vilka som tar beslut om vad pengarna ska gå till, vad en sameby och sameförening är samt skillnaderna dem emellan. De fick också lära sig hur många samebyar som finns i kommunen och varför kommunen ibland har möten med fyra samebyar och ibland med tre samebyar. Deltagarna fick en inblick i samisk kulturförståelse och vad samisk hälsa innebär samt kunskap om e-utbildningen som finns genom Kunskapsnätverket för samisk hälsa.


– Jag pratade också om de samiska språken och språkområden, om den samiska kulturen och att samerna blev ett godkänt urfolk i Sverige 1977. Deltagarna visade stort intresse, var engagerade och kom med egna frågor. Vi tittade i olika broschyrer och på webbplatser. Vi hann också med en trevlig fikapaus, säger Aanna Johansson Larsson.

Skyldigheter för en samisk förvaltningskommun

  • Straejmien Tjïelte (Strömsunds kommun) är en av 27 samiska förvaltningskommuner i Sverige där hel eller väsentlig del av omsorgen ska ges på samiska för den som begär det. Förvaltningskommunen är skyldig att kontinuerligt informera och utbilda kommunens personal och politiker om samernas rättigheter och kommunens skyldigheter.
  • Lag (SFS 2009:274) om nationella minoriteter och minoritetsspråk, ofta kallad minoritetslagen, anger vilka rättigheter de nationella minoriteterna och minoritetsspråken har. Lagen tar bland annat upp rätten att använda språken i kontakt med myndigheter.
Utbildningsmaterial.

En del av utbildningsmaterialet.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: