Lyssna på sidan Lyssna

Livsmedel­företag eller inte?

Alla som bereder eller serverar livsmedel till andra omfattas av livsmedelslagstiftningen. Däremot är det inte säkert att din verksamhet räknas som ett livsmedelsföretag.

För att räknas som ett livsmedelsföretag ska din verksamhet uppfylla vissa bedömningsgrunder. De är bland annat risker och hur ofta verksamheten bedrivs. Däremot är vinstintresse ingen bedömningsgrund. Det innebär att även ideella föreningar kan räknas som livsmedelsföretag.

Fyra olika riskklasser

En verksamhet kan bli placerad i någon av fyra riskklasser, exempelvis bedöms det vara mindre farligt att baka torra kakor än att tillaga maträtter från rått kött.

 

Exempel på verksamheter i olika riskklasser

Riskklasser

Verksamhet och typ av livsmedel

Högrisk

Tillagning av maträtter från rått kött, rå fisk, nedkylning.

Mellanrisk

Tillverkning av pastasallad, smörgåsar, tårtor, återuppvärmning (exempelvis värma förstekta hamburgare), varmhållning.

Lågrisk

Försäljning av kylda livsmedel, försäljning av mjukglass och kulglass.

Mycket låg risk

Bakning av matbröd, hårt bröd, torra kakor, försäljning av frukt, godis, förpackad glass, uppvärmning av frysta pizzabitar för direkt försäljning.



Hur många gånger kan du driva livsmedelsverksamhet utan att klassas som livsmedelsföretag?

Exempel på typ av verksamhet (utifrån risk)

Mycket låg risk

 

Låg- och mellanrisk

 

Hög risk

 

Tillfälligt

20 gånger/år á 1–2 dagar/år

10 gånger/år á 1–2 dagar/år

5 gånger/år á 1–2 dagar/år

Vill du veta mer?

Hör av dig till oss på miljö- och byggavdelningen om du funderar på att börja driva livsmedelsverksamhet.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: