Livsmedelföretag eller inte?
Alla som bereder eller serverar livsmedel till andra omfattas av livsmedelslagstiftningen. Däremot är det inte säkert att din verksamhet räknas som ett livsmedelsföretag.
För att räknas som ett livsmedelsföretag ska din verksamhet uppfylla vissa bedömningsgrunder. De är bland annat risker och hur ofta verksamheten bedrivs. Däremot är vinstintresse ingen bedömningsgrund. Det innebär att även ideella föreningar kan räknas som livsmedelsföretag.
Fyra olika riskklasser
En verksamhet kan bli placerad i någon av fyra riskklasser, exempelvis bedöms det vara mindre farligt att baka torra kakor än att tillaga maträtter från rått kött.
Riskklasser | Verksamhet och typ av livsmedel |
---|---|
Högrisk | Tillagning av maträtter från rått kött, rå fisk, nedkylning. |
Mellanrisk | Tillverkning av pastasallad, smörgåsar, tårtor, återuppvärmning (exempelvis värma förstekta hamburgare), varmhållning. |
Lågrisk | Försäljning av kylda livsmedel, försäljning av mjukglass och kulglass. |
Mycket låg risk | Bakning av matbröd, hårt bröd, torra kakor, försäljning av frukt, godis, förpackad glass, uppvärmning av frysta pizzabitar för direkt försäljning. |
Exempel på typ av verksamhet (utifrån risk) | Mycket låg risk
| Låg- och mellanrisk
| Hög risk
|
---|---|---|---|
Tillfälligt | 20 gånger/år á 1–2 dagar/år | 10 gånger/år á 1–2 dagar/år | 5 gånger/år á 1–2 dagar/år |
Vill du veta mer?
Hör av dig till oss på miljö- och byggavdelningen om du funderar på att börja driva livsmedelsverksamhet.
Miljö- och byggavdelningen
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
-
Miljö- och byggavdelningen
0670-161 00 vx
- Innehållsansvarig: Erik Casselbrant
Senast ändrad/granskad: