Lyssna på sidan Lyssna

Olyckor i miljöfarlig verksamhet

Har din verksamhet råkat ut för ett oväntat utsläpp, vattenskada, brand, smittutbrott eller liknande, ska du genast underrätta miljö- och byggavdelningen. Här hittar du anmälan om driftstörning.

Verksamheter som omfattas av miljöbalkens bestämmelser måste underrätta om driftstörning

Alla verksamheter som omfattas av miljöbalkens bestämmelser är skyldiga att omgående underrätta kommunens miljö- och byggavdelning om driftstörning eller liknande händelse, som kan innebära risk för hälsa eller miljön.


Verksamheten ska rapportera redan vid misstanke om att störningen kan medföra en risk för hälsa eller miljö. Som verksamhetsutövare bör du inte avvakta kunskap om den verkligen har orsakat en skada eller inte.


Har avvikelsen precis inträffat och är akut ska du först och främst larma räddningstjänsten. Om det har skett en personskada ska du genast informera polisen och Arbetsmiljöverket.

Exempel på driftstörningar

  • Överskridande av gränsvärde eller begränsningsvärde.
  • Överskridande av riktvärde.
  • Okontrollerat utsläpp till luft, mark eller vatten, dag- eller spillvatten (till exempel reningsutrustning ur funktion, oljeutsläpp, olyckshändelse, tankhaveri eller liknande).
  • Brand och rökutsläpp.
  • Onormalt buller.
  • Kontrollerat, planerat överutsläpp (till exempel utsläpp av avloppsvatten vid underhållsarbete).
  • Exempel på driftstörningar inom skola, förskola och hygienverksamheter kan vara upptäckt av vattenskada, brand eller förorening av badvatten.

Det är viktigt att information om driftstörning kommer in, även på sikt, för att förhindra att problemet uppstår igen, minska dess konsekvenser eller upptäcka eventuella systemfel.

Avgift

Om anmälan gäller en verksamhet som inte betalar årlig avgift för tillsyn till kommunen, kan det bli aktuellt att kommunen tar ut en tillsynsavgift.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: