Kommun­almanackan 2025

Årets almanacka har temat Civilt försvar och krisberedskap. Det oroliga läget i omvärlden påverkar även oss och gör 2025 års tema högst aktuellt. Frågor som rör säkerhet och beredskap har fått hög prioritet i många organisationer, så även hos oss och andra kommuner. Våra verksamheter arbetar på olika sätt med att stärka sin förmåga att motverka och hantera krissituationer. Arbetet vi gör bygger motståndskraft. Motståndskraft måste finnas i alla delar av samhället. Tillsammans är vi en del av Sveriges beredskap.

Februari

Kommunens roll och ansvar i det civila försvaret, som är en del i totalförsvaret, regleras i lagar och förordningar. Fördelningen av ansvar och roller bygger även på tre grundläggande principer. Bland annat ska vi se till så att samhällsviktiga verksamheter också fungerar under kris.

Mars

Att investera i reservkraft är ett exempel på hur vi förbereder oss på att klara olika kriser. I kommunens risk- och sårbarhetsanalys har vi identifierat tänkbara risker och vad vi ska göra för att minska och hantera dem. Att vara förberedd minskar sårbarheten i våra verksamheter.

April

Det finns riktlinjer och rutiner för hur kommunen ska arbeta och organisera sig under en kris eller extraordinär händelse. Om krisen är omfattande går kommunen upp i så kallat stabsläge för att samverka och hantera den på bästa sätt.

Maj

Vid en kris är det viktigt att få information om vad som hänt. Därför är det bra att du i förväg har koll på var kommunen sprider krisinformation. Vi informerar om vad som händer, vad du ska göra och hänvisar till andra säkra källor.

Juni

Totalförsvarsplikten i Sverige gäller för alla privatpersoner mellan 16 och 70 år. Företagen är en mycket viktig del av landets beredskap, och står för en betydande del av de resurser som behövs i beredskap för kris och krig.

Juli

Du bidrar till hela samhällets beredskap om du har hemberedskap för att klara dig minst en vecka utan samhällets hjälp. Vid en kris går insatserna först till de som behöver det mest. Använd gärna vår checklista för att bygga upp din hemberedskap!

Augusti

Det finns många frivilliga försvarsorganisationer du kan engagera dig i om du vill göra en insats under en kris. I kommunen finns nystartade frivilliga resursgruppen (FRG), som består av utbildade medlemmar från olika frivilliga försvarsorganisationer.

September

Vid ett luftangrepp ska du genast ta dig till ett skyddsrum eller en annan skyddad plats. Välj det som är närmast från där du befinner dig. Det finns både kommunala och privata skyddsrum i kommunen. Du kan hitta alla skyddsrum via en digital karta.

Oktober

Deltidsbrandmännen Martin, Markus, Pernilla och Ulrica på Räddningstjänsten i Gäddede tillhör en samhällsviktig verksamhet. Deras uppdrag är att skydda människors liv och hälsa. Det behövs fler deltidsbrandmän, är du intresserad?

November

Samverkan mellan det offentliga och privata är en viktig del i beredskapsarbetet. I Gåxsjö har bygdegårdsföreningen genomfört en träff om krisberedskap samt studiecirkeln ”Beredskap – Bygdegården ett nav i kris” för att stärka beredskapen i bygden.

December

Att göra värnplikten är en del i totalförsvaret. Från 2018 utökades värnplikten och nu mönstrar varje år ett stort antal 18-årigar för grundutbildning. En av dem som gjort värnplikten i år är Hugo från Strömsund som varit på Ledningsregementet i Enköping.